úterý 28. srpna 2012

Den s americkým kongresmanem


Náš den začal v 8:40h, kdy mě Kerry vyzvedla a jely jsme rovnou na formální vyjádření podpory Michaelu Grimmovi na jeho znovuzvolení ze strany „Plumbers Union Local No. 1“, tedy místních instalatérů. Jestli se ptáte, kdo je ten Michael Grimm, tak se jedná o republikánského kongresmana, vysloužilého mariňáka, který bojoval ve válce v Perském zálivu. Také je bývalým tajným agentem FBI.

Přijely jsme s předstihem, zároveň s námi dorazil natáčecí štáb, který bude mít za úkol pořídit ty správné záběry pro vytvoření předvolebního klipu. Nejprve sestrojili plošinu, po které mohla jezdit kamera. Následně ji pomocí vodováhy uvedli do požadované pozice. Nastavení techniky zabralo nějaký čas, mezitím se již dělníci a plumbeři shromáždili u nějakého staveniště, které mělo zajistit dostatečně dobré záběry do klipu a dokreslit pozadí fotek. Michael Grimm přijel dokonce s předstihem, což se prý tak často nestává. Jeho outfit odpovídal této události, dovršen byl vysokými bagančaty. Přepudrovat nos a zbavit kandidáta lesknoucího se čela zabralo jen malou chvilku a zvládl by to asi každý. Několik dělníků již bylo připravených pózovat a podpořit tak kandidáta, stejně jako oficiální zástupci z vyšších sfér.

Třesení rukou, nekonečné americké úsměvy a pózování jak pro mě jako fotografa, tak pro kameru. Musím říct, že kandidát je to doslova ukázkový a čeští politici by se od něj měli učit. Zejména v tom poslouchat svého campaign managera – důležité je na něco se podívat a potom ukázat směrem do dálky. Vzájemné zdravení třesením rukou musí být samozřejmě dlouhé natolik, aby fotograf zachytil tu nejlepší „pózu“. Desítky snímků se zástupci „plumbers union“, záběry do kamery a celodenní maraton událostí může pokračovat.

Na 10:30h již jsme s Kerry směřovaly fotit do „New York Container Terminal“, na místo, ze kterého vyplouvají lodě s plně naloženými kontejnery. Grimm bojuje za zablokování plánu dalšího mýtného a za zvednutí mostu, na což chce peníze od New Jersey. Kontejnerový přístav, hlavní ostrov podnikání, byl zcela zdecimován masivním zvýšením cen mýtného z minulého roku. Opět byla připravena technika. Převléct do džínů, vyměnit boty za pohodlnější a zachovat ležérní styl. Vše doprovázela otevřená a přátelská gesta. Kandidát je mistr v „body language“ a mimice, kterou používá. Čeští politici, učte se! Enumerace, poukazování na imaginárně přítomné věci a práce s dlaněmi. Evidentně to funguje. Kandidát si chvíli „pokecá“ se zástupci z terminálu, v podstatě je ovšem jedno, co říká. Za úkol má pouze mluvit a používat hodně gest. Pro kameru slova důležitá nejsou, pouze obraz. Stejně tak pro fotky. Gesta, gesta, gesta. Obraz řekne za tisíc slov, tyto poučky všichni dobře známe. Tady platí dvojnásob.

Je po 11h, Kerry jede zpět do kanceláře, aby mohla okamžitě zaslat fotky z první event neboli události. Já s Aaronem budeme pokračovat na oficiální Tug/Barge Day, kde bude mít náš kandidát v 11:30h svoji speech (proslov). Předtím se ale Michael musí převléct opět do něčeho dostatečně reprezentativního. Na místě zůstává Aaron a já, kongresman a jeho pravá ruka, Chris. Chris je pořádně udělaný chlap, nejprve jsem ho považovala za Michaelovu ochranku, vede ale celou Grimmovu kancelář ve Washingtonu D. C.. Aaron z auta (spíše pevnosti než auta) vytahuje košili, tu ale kongresman neschvaluje, a tak se Aaron vrátil ještě dvakrát, než byla vybrána ta správná barva. Kongresman se zdvořile omluvil, svlékl se do trenek, a dodal, že určitě neuvidím nic, co jsem ještě neviděla :D. Já se samozřejmě jako vychovaná holka otočila, abych náhodou neviděla něco, co jsem ještě neviděla. Situace to ovšem byla vtipná. K obleku zapomněl pásek, tak o něho obral svého campaign managera. Inu, náš kongresman, náš pán. Aaron se jen smutným pohledem s páskem rozloučil a dodal: „Ten už nikdy neuvidím a do večera mi budou padat kalhoty.“ Někde za NY terminálem za dveřmi od auta se tedy kongresman připravil na své dnešní další vystoupení. Tentokrát k outfitu byla potřeba i kravata, dovršující dostatečně seriózní „look“ kandidáta.

V NY přístavu se nás ujímá náčelník hasičů. Všude je těžká technika. Grimma se všemi vyfotím, důraz je kladen na to, aby fotka vypadala autenticky, „při akci“, žádné umělé pózy nejsou na místě. Pokračujeme na obrovskou loď, která patří k výbavě NY hasičů. Dostali jsme se až na místo, ze kterého je loď řízena. Její kapitán nám dává krátkou přednášku o tom, jak se taková hasičská loď ovládá a jak při požáru zasahuje. Pokračujeme k NY záchranné  helikoptéře, která zrovna přistála, a běžíme se pozdravit s pilotem a dalšími přítomnými kapitány. Všechny „potřesy“ rukou jsou pečlivě zdokumentovány.

Kandidát již musí jít na pódium, kde se ujímá slova a přesvědčuje zástupce NY hasičů (FDNY) a U.S. Coast Guards (pobřežních hlídek, tedy mariňáků), že právě on může zajistit NY větší bezpečnost. (Pro zájemce: http://www.silive.com/news/index.ssf/2012/08/harbor_rescue_demonstration_hi.html). Já mezitím vystojím frontu (asi jako jediná zástupkyně ženského pohlaví) a vyfasuju americký hamburger a hot dog k tomu. Vše si můžu ještě zalít kečupem anebo hořčicí. Děkuji vám, hasiči, za svůj dnešní oběd. Abych nezapomněla, tento výživný oběd, který jsem musela zhltat během tří minut, byl zakončen jak jinak než coca-colou. Kandidát domluvil, sklidil potlesk, vyfasovala jsem svůj první „šueeg“ (neboli reklamní předmět – tričko k tomuto výročí) a upalovali jsme do auta.

Naštěstí nemáme skluz, což je až zázrak při dnešním tak nabitém programu. Zběsile se s Aaronem prodíráme skrze new yorskou dopravní džungli a jedeme na místo další události, kde se má kongresman setkat a předvést pár póz s veterány z korejské války. Sama jsem nadšená, setkat se s někým, kde bojoval v Koreji? Pro mě s obdivem pro historii prostě wow! Přijíždíme na místo, kde sedí kolem pomníku z druhé světové války asi pět staříků, jeden z nich v dobové uniformě. Na focení máme asi 20 minut. V pozadí musí být viděn most (Verrazano Narrows Bridge), dominanta Staten Islandu. Jeden veterán mi s nadšením ve stručnosti popisuje své živé zážitky z války a nabízí, že mi může dát výklad k památkám ve městě a provést mě po okolí. Popadám vizitku a mizíme.

Asi největším wow dne byla ovšem následující událost, focení s rodinou donátorů, nejdůležitějším  supporterem (podporovatelem) Michaela Grimma. Přijíždíme do paláce, který má několik poschodí. Jen kuchyň je velká jak celý můj dům. Na stole je nachystané občerstvení, cookies snad dvaceti druhů, barev a tvarů. U jídelního stolu je shromážděna celá rodinka poslušně připravena poslouchat rady kameramana. Tady se bude hlavně natáčet klip ke kampani. Štáb instaluje techniku a říká rodince, jak budou záběry vypadat. Participuje jak malý syn, tak dvě další dcery. Doupravujeme vizáž, přepudrujeme kongresmana a může se jít na věc. Otec rodiny je poslán vyměnit si košili, jelikož její odstín je moc podobný té, kterou má na sobě kongresman. A to by na záběrech nedělalo dobrotu. Ještě je tu jeden problém – kameraman se ptá, zda by si kongresman pod zadek mohl dát polštář, jelikož v popředí stolu sedí dáma a on za ní vypadá menší. Kandidát se jen pousměje a řekne: „Jiný způsob toho, jak říct, že jsem vlastně malý :D.“ Vše bere s humorem, sedne si na zlatě vyšívaný polštář a obrázek rodinky s ním již vypadá dostatečně dokonale.  Záběr se opakuje asi desetkrát, než je podle natáčecího štábu perfektní. Zvuk opět nebude slyšet, tak se může mluvit o čem je libo. Kdybyste si snad mysleli, že se probírala politická situace, tak vás vyvedu z omylu – celé natáčení bylo doprovázeno vyprávěním vtipů, zejména malého syna. Např: Kde najdete psa bez nohou? Tam, kde jste ho nechali… A tak podobně.

Vše stíháme krásně a po splnění mise mám čas si s rodinou popovídat. Mamka je moc milá. Zajímá ji, odkud jsem, a když zjišťuje, že jsem tu na stáži, připadám si jako exotické zvíře. Setkávám se až s nečekaným oceněním a obdivem. Zajímá je vše – kde studuju, co studuju, proč jsem se rozhodla sem přijet, jak se liší US politika od té české… Člověk by měl skoro strach s lidmi z té nejvyšší sféry mluvit a oni nakonec obdivují vás :D. Svět je prostě plný paradoxů.

Naše poslední zastávka je u NYPD, zástupců new yorské policie. Situace je stejná jako předtím. Záběry kandidáta s ochránci města, úsměvy na všechny strany a třesení rukou. Moje mise tímto dneska končí, kandidát pokračuje na další eventy do Brooklynu, my s Aaronem se vracíme do hlavní kanceláře, kde následuje práce na fotkách.

Večer mě čeká večeře u bývalých hostitelů, Josepha a jeho bráchu, kde jsem napřed bydlela. Přijeli k němu čtyři lidi z Německa, tak jsem pozvaná na “international dinner.“ Krásně zakončený den, o půlnoci padám únavou ve svém podkroví a hodnotím tento den jako zatím nejzajímavější zde…

Michael Grimm

Plumbers Union

shake it baby :D

hlavně otevřená gesta, přesně tak :D




na lodi



s hasiči


veteráni a pověstný most

při natáčení klipu

NYPD

na památku

a něco pro slečny :D

"šueeeg"

7 komentářů:

  1. Mazec, Bětko! Byla radost si tohle přečíst. Geniální den :-)))))

    OdpovědětVymazat
  2. To je jako z Americké pohádky budeš mít určitě hodně zkušeností... tak si to užívej :-)

    OdpovědětVymazat
  3. jsem už v letech, nic takového se mi nepoštěstí, alespoň si to mohu s napětím přečíst. Mládí a schopné lidi , miluji. Fotky užasné a Vám to s Michaelem i veteránem sluší. Zážitek pro Vás gratuluji. Drzte se !!!!!!!!!!!!!!

    OdpovědětVymazat
  4. Článek parádní, dostaly mě návody na třídění odpadků a hlavně příkaz neopouštět kuchyň!!! :)) Jediné, co se mi nelíbí, je Grimm. Prostě mi nějak nesedí. Asi ten úsměv mi přijde strojený a neupřímný.. :)) Ale jinak díky za počteníčko :)

    OdpovědětVymazat
  5. hustyyyyy New Yorcanko:).paradne dobrodruzny, vsechno busy a soucasne happy. no proste Amerika v noci:D.bezva!uzivej, beauty.a opatruj se*

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den,

    super články, jsou velice zajímavé. Chtěla bych se zeptat, jak jste se dostala k práci na americké kampani? Děkuji :))

    OdpovědětVymazat